Σάββατο 4 Μαΐου 2013

Πως πλέκουμε Πεταλούδες

Μέχρι στιγμής έχω πλέξει δυο διαφορετικές πεταλουδίτσες με το βελονάκι.
 

Την πρώτη την έκανα σύμφωνα με το βίντεο που ακολουθεί .....
 
 
.......ενώ στην δεύτερη ακολούθησα δικό μου σχέδιο.
Μόλις καταλάβετε το σκεπτικό μπορείτε να φτιάξτε κι εσείς μια καινούρια δική σας εκδοχή.
 
Το παρακάτω βίντεο το βρήκα στο διαδίκτυο και ήταν ο οδηγός μου στην πρώτη πεταλουδίτσα.
 
 
Σας έχω όμως κι ένα λιγάκι πιο δύσκολο σχέδιο.
 

Πάμε να το πλέξουμε βήμα -βήμα.
 
1η σειρά: Φτιάχνουμε πρώτα ένα κύκλο. Έκανα τον δικό μου με 16 γαϊτανάκια. Στην πρώτη σειρά κάνουμε 8 τετράδες από ποδαράκια τα οποία χωρίζονται μεταξύ τους με 3 γαϊτανάκια.
 

Γενικός κανόνας :  η πρώτη σειρά αποτελείται από ποδαράκια σε 8 ομάδες των 3,4,5 που χωρίζονται μεταξύ τους με 2,3,4 γαϊτανάκια. Όσα περισσότερα ποδαράκια, τόσο μεγαλύτερη η πεταλούδα μας.

2η σειρά: Μέσα στα 8 κενά πλέκουμε 2 πεντάδες από ποδαράκια τα οποία χωρίζονται μεταξύ τους με έξι γαϊτανάκια. Τα ζευγάρια των πεντάδων ενώνονται μεταξύ τους με ένα γαϊτανάκι. Τα έξι γαϊτανάκια δημιουργούν τις μυτούλες που φαίνονται στο σχέδιο.
 

Γενικός κανόνας:  μέσα στα 8 κενά πλέκουμε ποδαράκια σε ζευγάρια, πχ δύο 4άδες, δύο 5άδες, δύο 6άδες που χωρίζονται μεταξύ τους με αλυσίδες από 3,4,5,6......γαίτανάκια.Όσα πιο πολλά γαϊτανάκια, τόσο πιο πολλά τα ποδαράκια που θα γίνουν στην επόμενη σειρά. Συνήθως τα ζευγάρια από ποδαράκια ενώνονται μεταξύ τους με ένα γαϊτανάκι.
 
3η σειρά: Μέσα στις μυτούλες που δημιούργησαν τα έξι γαϊτανάκια, πλέκουμε δύο οκτάδες από ποδαράκια που χωρίζονται μεταξύ τους με τρία γαϊτανάκια. Στα κενά που άφησαν τα μονά γαϊτανάκια της προηγούμενης σειράς, κάνουμε ένα άριχτο γαϊτανάκι. Θα μπορούσαμε να σταματήσουμε κι εδώ και διπλώνοντας στη μέση να έχουμε την πεταλούδα μας, όμως το συγκεκριμένο σχέδιο έχει ακόμα μία σειρά.
 

Γενικός κανόνας: Μέσα στις μυτούλες που δημιουργήθηκαν στην προηγούμενη σειρά , πλέκουμε πάλι ποδαράκια σε ζευγάρια, πχ δύο 5άδες, δύο 7άδες, δύο 8άδες που χωρίζονται μεταξύ τους από 2,3,4 γαϊτανάκια. Όσα περισσότερα τα ποδαράκια, τόσο πιο μακρυά θα γίνουν τα φτερά της πεταλούδας μας. Πρέπει να έχουμε προσέξει όμως από την προηγούμενη σειρά να αφήσουμε αρκετό χώρο στις μυτούλες. Ενώνουμε τα ζευγάρια με ένα άριχτο γαϊτανάκι όπως και στο συγκεκριμένο σχέδιο.
 
4η σειρά: Πλέκουμε γύρω γύρω σε όλο το σχέδιο και σε κάθε πόντο άριχτα γαίτανάκια. Στις μυτούλες που δημιουργήθηκαν από τα τρία γαϊτανάκια της προηγούμενης σειράς πλέκουμε 1 ποδαράκι, 3 διπλά ποδαράκια, 1 ποδαράκια (σύνολο5) και σχηματίζονται έτσι τα άκρα των φτερών.Στο τέλος διπλώνουμε στη μέση και ράβουμε στο κέντρο.
 

Γενικός κανόνας: Η τελευταία αυτή σειρά δίνει ένα πιο όμορφο τελείωμα, ενώ τα ποδαράκια που πλέκουμε μέσα στις μυτούλες δίνουν ακόμα μεγαλύτερο μήκος στα φτερά. Είναι εντυπωσιακό όταν κάθε σειρά έχει διαφορετικό χρώμα.
 
Προσπάθησα να σας δείξω πως ακολουθούμε ένα έτοιμο σχέδιο που ίσως να φαίνεται λίγο περίπλοκο με την πρώτη ματιά. Ακολουθώντας τους γενικούς κανόνες νομίζω πως μπορείτε με λίγες δοκιμές να πλέξετε την ολοδικιά σας πεταλούδα.
Ελπίζω να βοήθησα.

 
 

6 σχόλια:

  1. Πω πω... Η αλήθεια είναι ότι με την πρώτη μάτια μου φαίνονται ποοοολυ πολύπλοκες, είναι πανέμορφες, θα ακολουθήσω τις οδηγίες σου και ελπίζω να τις κανω σαν τις δικές σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ, ΕΙΔΙΚΑ Η ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ..ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΩΡΑΙΑ ΧΡΩΜΑΤΑ!!
    ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ. Η Ανάσταση του Χριστού Μας να φέρει ανάσταση και στις δύο μου πατρίδες. Το Άγιο Φως Του να φέρει φως στις καρδιές μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑΚΙ ΜΟΥ!!!
    ΑΦΟΥ ΑΡΧΙΣΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ, ΕΙΣΑΙ ΑΤΕΡΙ!!!!
    ΤΕΛΕΙΕΣ ΟΙ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ ΣΟΥ!!!!!
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρόνια πολλά Κατερινάκι. Καλή αρχή στο νέο σπιτάκι σου. Ενα βραβειάκι σε περιμένει, Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ όμορφο το blog σου! Καλή αρχή!

    http://abycraft.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ωραίες οι πεταλούδες σου, μπορείς να περάσεις από το blog μου να πάρεις το βραβείο σου. Το σπιτάκι σου είναι πολύ χαρούμενο καλή αρχή σου εύχομαι Σίσσυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή